Grote volumes Flandria-komkommers voor Pasen

De retail kijkt er elk jaar naar uit: de start van het primeurseizoen. In januari beten de komkommers (alweer) de spits af! Met ruime aanvoer in maart is dit product perfect voor promotieacties rond Pasen. Veiling BelOrta en de REO Veiling vermarkten Flandria-komkommers samen op de klok.

Traditionele seizoenopener
Ook dit jaar deed komkommer zijn reputatie van seizoenopener alle eer aan. Op vrijdag 16 januari werd op de REO Veiling de eerste komkommers onder het Flandria-label verkocht. De vroege teelt gebeurt met respect voor duurzaamheid: Responsibly Fresh. Zo zorgt warmterecuperatie niet alleen voor minder verwarmingsonkosten, maar ook voor een beter klimaat in de serres, wat de Flandria-kwaliteit van de komkommers ten goede komt.

Promotieacties in feestelijke periode
Vanaf maart komt het komkommerseizoen stevig op gang. Rond week 10 leveren de producenten al 1,5 miljoen stuks. In de week voor Pasen (week 13) kan de handel op grote volumes - rond 2,5-3 miljoen stuks/week - rekenen. Deze feestelijks periode is perfect geschikt voor promotieacties op de winkelvloer. De aanvoer piekt vanaf mei tot en met september.

Flexibel verkoopsysteem
Om steviger in de Europese markt te staan, vermarkten de LAVA-veilingen BelOrta en REO Veiling al enkele jaren komkommers samen op de klok. Het principe? Het gezamenlijke aanbod onder het kwaliteitslabel Flandria op hetzelfde tijdstip op de klok van BelOrta brengen. Zo kan de handel zich op één klok concentreren, wat zorgt voor evenwichtige prijsvorming. Om het aanbod te sturen en om op beide veilingen een stabiele aanvoer te handhaven wordt, in onderling overleg, het product flexibel van de ene locatie op de andere geplaatst. Belevering gebeurt geheel volgens de wensen van de koper. Bedoeling is om het aanbod op beide marktplaatsen optimaal af te stemmen op de marktvraag. Deze productfusie werkt al enkele jaren duidelijk vruchten af.

Flandria: vaste waarde in groenterayon
De klassieke Flandria-komkommer blijft een vaste waarde in het groenterayon. Het keurlabel staat voor dagverse kwaliteitsproducten met een optimale houdbaarheid. De lastenboeken garanderen transparante voedselveiligheid en duurzame teelt.
Komkommers met Flandria-kwaliteit staan voor:
• Stevig, dagvers en onbeschadigd
• Regelmatige, rechte vorm
• Fris groene kleur en mooie glans
• Niet puntig
• Verzorgde presentatie
• Zuivere snee met korte steel
• Optimale houdbaarheid

Uniforme sortering pluspunt
Interessant voor de handel is de uniforme sortering op basis van gewicht en vruchtlengte.
Standaard worden komkommers in blauwe EPS-kisten verpakt:
• EPS-H 18 stuks/kist + 750 g
• EPS-M 18 tot 24 stuks/kist 400/750 g
• EPS-T 12 tot 14 stuks/kist 400/300 g
Er zijn ook de mooie Flandria-komkommerdozen met deksel sortering 400-500 en 350-400 g, 12 stuks/doos. Andere verpakkingen worden geleverd op vraag van de handel.

Donna Midi aantrekkelijk nicheproduct
In het gamma specialties is de snackkomkommer Donna Midi weer verkrijgbaar bij Veiling BelOrta. Kwaliteitsnormen en aanvoerperiode zijn dezelfde als voor de klassieke Flandria-komkommers. Deze specialty met vruchtgewicht 150/250g en ca 15 cm wordt in eps-t (20 stuks) op de klok aangeboden. Het aanbod zal dit jaar licht toenemen.
Als speciaalzaak bied je dit aantrekkelijke product als geschikte convenience voor singles en kleine gezinnen aan. Creëer omzet en leg Donna Midi als 'gezond tussendoortje' samen met snacktomaatjes in het groenterayon. 

Tips voor de winkelier
• Komkommers zijn gevoelig voor lage bewaartemperatuur.
• 15 °C en een relatieve vochtigheid van 90 tot 95% zijn ideaal op de winkelvloer.
• Stal niet uit samen met ethyleenproducerende vruchten zoals tomaten, appelen en citrusvruchten.
• Dek af tegen uitdroging.
• Vermijd uitstalling in de zon of de warmte
• Verwijder tijdig aangetaste exemplaren om kwaliteitsverlies tegen te gaan.

Feestelijke paastafel
Deze smakelijke groente is uitstekend geschikt voor wie slank wil eten. Komkommers bevatten veel water en tellen slechts 8 kcal per 100 gram, bezitten flink wat fosfor (24 mg) en vitamine C (10 mg). De groene kleur vertelt over de gezonde eigenschappen: vooral goed voor botten, tanden en het gezichtsvermogen.
Frisse komkommerspread is heerlijk als broodbeleg bij de lunch, in salades of als hapje. Suggereer klanten een lekkere soep met komkommer. Geef tips voor warme borrelhapjes met komkommer voor een feestelijke paastafel.

 

Lava
Flandria
Nieuws
Contact