Jaar rond Flandria-tomaten en specialties

Verras klanten in de feestperiode met lokaal geteelde tomaten! Legio voordelen: vers van bij ons, onberispelijke kwaliteit, volle smaak en voldoende productie. Speelt met Belgische specialties op de winkelvloer in op de trend van gezond snacken met groentjes. Voor de feestperiode en de winter kan er volop product beleverd worden. 

Mooie troeven voor de (klein)handel
Door de toenemende vraag naar kwaliteitsvolle tomaten in de wintermaanden, is er de laatste jaren stevige groei in het areaal van de belichte teelt. De LAVA-veilingen commercialiseren jaar rond segmenten en specialties met Flandria-kwaliteit: dagverse oogst, homogene kleur, verrassend volle smaak, goede houdbaarheid en duurzaam geteeld. Met een gevarieerd aanbod heeft de retail mooie troeven in handen om ook in de winter een goede omzet te scoren. Kopers die voor betere kwaliteit kiezen, kiezen ook 's winters voor Flandria-tomaten.

Volumes en beschikbaarheid
De beschikbaarheid van de belichte teelten draait vanaf december op 'volle toeren'. Tijdens de wintermaanden wordt stabiele productie en constante beschikbaarheid verwacht. Verpakkingsmogelijkheden, ook kleinverpakkingen zijn beschikbaar volgens de wens van de (eind)klant. Product wordt afgewerkt op maat van iedere klant.

Commercialisatie
De commercialisatie van de standaardsegmenten (Prince, Baron, Princess en Elite) gebeurt via de klokverkoop, voorverkoop en via de klokbemiddeling van LAVA. De specialties worden hoofdzakelijk via bemiddelingsverkoop in de markt wordt gezet. Bepaalde segmenten worden ook dagelijks aangeboden via de klokverkoop.

Flandria-dozen met nieuwe look
Nadat in het najaar Elite al in een nieuw kleedje werd gestoken, krijgen vanaf 2016 ook de andere tomatensegmenten (Baron, Prince, Princess, ...) een nieuwe look. Stijlvol rood en zwart harmonieert mooi met het product. Nieuw is dat de naam van het segment opvallend op de doos staat. De uniformiteit van de nieuwe dozen zorgt voor grotere herkenbaarheid van het Belgische product in het groenterayon.

Vermelding 'nieuwe oogst'
Voor de 'jonge teelt' zijn de Flandria-dozen voorzien van een opvallende groene sticker met vermelding: 'nieuwe oogst'. Bij EPS-T wordt kistenkaart en  tussenvel/inlegvel met vermelding: 'nieuwe oogst' gebruikt.  Maak klanten erop attent dat dit Belgische oogst is, ook in de wintermaanden.

Beschikbaar bij BelOrta

De productie in belichte teelt beslaat 36 ha, een forse stijging tegenover vorig seizoen. BelOrta biedt maar liefst 7 segmenten aan deze winter: Prince, Princess, Elite, Baron, Prunella, Ministar, San Marzano, Papritom en Cherrystar. BelOrta levert tevens mooie volumes 'jonge teelt' op de klok en via bemiddeling.

Segmenten
Elite: dé elegantste trostomaat, dieprode kleur, lekkere smaak, goede houdbaarheid en mooie trospresentatie. 
Princess: iets grotere trostomaat met stevige rode vruchten, constante kwaliteit, zeer lang shelf-life en sterke groene delen. Uiterst geschikt voor de export.
Prince: los met glanzende, dieprode kleur, perfecte smaak en vorm. Mooie presentatie en stevig vruchtvlees.
Baron: dé vleestomaat, voor het eerst ook uit belichte teelt.

Feestelijk assortiment van specialties
Cherrystar, Ministar, snoeptomaatjes (alle mogelijke kleuren) zijn mooie producten voor feestelijke gelegenheden met zeer goede houdbaarheid, op kleur geoogst en dagvers.                    
BelOrta Ministar: (kerstrostomaat) cocktailtomaatje met uitzonderlijke smaak en zoete nasmaak, prachtige presentatie en dieprode kleur.
Verpakkingen: los 4 kg EPS-T of doos; 6/7 kg in euro-L; 500 gr in pot
BelOrta Vit-a-tom: echte snoeptomaatjes, hoge brix en zoet/zuur verhouding. 
Verpakkingen: los 3/4 kg EPS-T of doos; shakers 250 g of 500 g; schaal 250/300 g.
BelOrta Cherrystar: gezonde, lekkere snack, decoratief als garnering.
Verpakkingen: los 3 kg EPS-T; doos of krat; schaaltjes 200/250 g;pot 500 g.
BelOrta San Marzano: de tomaat bij uitstek voor warme bereidingen. Geeft alle recepten een diepe, donkerrode keur. Uitstekende houdbaarheid.
BelOrta Papritom: zeer mooi, lekker, rood, paprikavormig trostomaatje met een goede houdbaarheid, dankzij zijn sterke groene delen.

Veiling Hoogstraten kent sterke groei in belichte teelt

Bij Veiling Hoogstraten maken nog meer segmenten en specialties hun debuut onder belichting. De grootste oppervlakte wordt gerealiseerd in het segment Princess (13ha). Daarnaast worden met Ministar (5ha) en Cherrystar (3.2ha) nu ook belangrijke volumes gerealiseerd in segmenten die al enkele jaren gevestigde waarden zijn.

Beschikbare segmenten
Coeur de Boeuf: de klassieker onder de vleestomaat
Prince, Elite en Baron: voor Veiling Hoogstraten de eerste keer onder belichting.
Princess: grootste areaal onder belichting (13ha).

Gevestigde waarden in specialties
Ministar (Brioso): bekende cocktailtrostomaat
Cherrystar (Juanita): gezonde, lekkere snack, decoratief als garnering.
Miss Perfect (variëteit Axiany) : familie van de honingtomaat
Kubello (variëteit Vacetto): geblokt mini trostomaatje

Primeur snoeptomaatjes onder belichting
• Bellino (variëteit Sweetelle)
• Romastar: gloednieuw; pruimtrostomaat variëteit Romanella
• Romared (variëteit Prunus)
• San Marzano (variëteit Portento)

'Nieuwe oogst' REO

Ook de REO Veiling ziet haar areaal belichte teelt groeien, zowel de klassieke segmenten als de specialties. Veiling REO vermarkt 'nieuwe oogst' tomaten onder het keurmerk Tomabel via klokverkoop en bemiddeling, week- en seizoencontract.

Beschikbare klassieke segmenten:
• Vleestomaten Tomabel (Rebelski): 1.8 ha
• Trostomaten Tomabel (Plaisance/Diamantino/Sevance): 3 ha
• Losse tomaten Tomabel (Kanavaro/Polanca): 3.5 ha
• Troskers Tomabel (Philovita): 0.8 ha

Aanbod Specialties
• Ministar (Brioso) kerstrostomaatje: 1.1 ha
• Mini San Marzano (Dunne): ideal voor warme bereidingen: 0.2 ha

Lava
Flandria
Nieuws
Contact