Kiwibes fruittopper van de nazomer

Kiwibes beantwoordt perfect aan een nieuwe hype: snoep gezond! Verras in het fruitrayon met dit hip besje. Vanaf begin september komt er volop product en het seizoen loopt tot eind oktober! Coöperatie Hoogstraten centraliseert de verkoop.

Gangbaar en bio
 “De productie van dit nazomers snoepje neemt jaar na jaar toe. Vorig jaar zaten we aan 110 ton, nu leveren een twintigtal telers al 130 à 140 ton, versmarkt en industrie samen. Diverse variëteiten maken dat we de handel vanaf begin september tot midden oktober volume kunnen garanderen”, bevestigt Natalie Snijers van de commerciële dienst bij Coöperatie Hoogstraten. ”Hoogstraten centraliseert de verkoop van het gangbare product, uitsluitend via bemiddeling (jaar- en weekcontracten).

Ook BelOrta biedt standaard bio-kiwibessen in shakers van 125gr aan, maar daarnaast worden heel wat koperverpakkingen gevuld..

Uniforme sortering en brixwaarde
Vanaf dit seizoen voeren de telers het product los aan en neemt een sorteermachine het over, met als resultaat een fijnere sortering. “Met deze investering op de veiling willen we een sterk signaal geven aan onze telers én aan de retail dat we in de toekomst van dit mooie product geloven”, beklemtoont Natalie.
“De handel wenst een meer homogeen product. Vanaf dit seizoen kunnen we uniforme partijen in de markt zetten, zowel inzake besgrootte als brixwaarde. Naast de twee klassieke sorteringen: 19/23 mm en 24/28 mm, zijn we technisch in staat om sortering op maat te bieden. Ook de rijpheid wordt machinaal gemeten, zodat alle besjes in de shaker gelijk consumeerbaar zijn. Het imago van kiwibes als gezond snoepje wordt nu helemaal waar gemaakt.”

Flexibele verpakking
Veiling Hoogstraten investeert in een gebruiks- en productvriendelijke verpakking: 12 shakers van 125 g in een aantrekkelijke, kartonnen shakerdoos. Klanteigen verpakking is uiteraard ook mogelijk.

Langer seizoen
Na de oogst en bij het transport blijft de koudeketen verzekerd. Zo snel mogelijk na de oogst inkoelen is een must voor de houdbaarheid op lange termijn. “In de koeling wordt het rijpingsproces stilgelegd. Het is onze bedoeling om het seizoen langer te maken. Door de bewaring van de onrijpe bessen te optimaliseren, kan ook de verkoopperiode worden verlengd. Rond de leveringstijd wordt de verkochte partij onder gecontroleerde omstandigheden op ideale rijping gebracht. We leveren dus aan de handel een product klaar om te consumeren.”

Ethyleengevoelig
De ethyleengevoeligheid van kiwibes vereist een specifieke bewaartechniek, een belangrijk aandachtspunt in de vermarkting. Presenteer in het fruitrayon uit de buurt van tomaten, bananen, appels ... die ethyleen afgeven. Om het rijpingsproces te versnellen, kan het product best bij deze producten worden gelegd. Koel bewaard in de winkel wordt nog een shelflife van 2 à 3 dagen gegarandeerd. Tip voor de klant: de bes wordt zachter en iets donkerder als hij rijp is.

Ideaal 'snackje'
Een gezonde, lekkere snack, handig om mee te nemen, daar is de consument naar op zoek. De kiwibes voldoet aan deze eisen. Door zijn vorm, textuur en schil is het prachtig zachtfruit. Nauwelijks groter dan een druif, met een haarloze dunne schil, kan de bes zo uit het vuistje gegeten worden, maar is ook overheerlijk in desserts en hartige bereidingen. Qua voedingswaarde en smaak moet de kiwibes niet onderdoen voor een gewone kiwi: rijk aan vitamine C (70 mg/100 g), bevat antioxidanten, mineralen en andere gezonde bestandsdelen.

Mooi nazomerproduct
Zet het exquise zachtfruit zeker in de spotlights in het najaar. De shakers zorgen voor een frisse aanblik in het fruitrayon en zijn héél handig: één portie in handbereik in de wagen, naast de pc, voor gretige kinderhandjes ... Proevertjes kunnen klanten over de streep halen om eens voor 'iets anders' te gaan: de lekkere kiwibes 'made in Belgium'.

Lava
Flandria
Nieuws
Contact