Nieuwsflashes

Witloofsector: telen in functie van de markt
Om de witloofsector weer uit het slop te krijgen, moet gefocust worden op kwaliteit en een marktgerichte productie. Dat was de boodschap die voorlichtingscentrum Inagro witlooftelers wilde meegeven tijdens het Witloofevent, georganiseerd door het onderzoeks- en voorlichtingscentrum. “Een product dat tegemoet komt aan de wensen van de consument is noodzakelijk om hem naar het witloof in de winkelrekken te lokken”, luidde de boodschap. “Vertrouwen in de versheid, kwaliteit en herkomst van het product vormt immers een belangrijke drijfveer voor aankoop.” Inagro wil in dat verhaal zijn rol spelen door via onderzoek en voorlichting in te zetten op kwaliteitsverbetering en bewustwording bij de telers. Producenten moeten meer stilstaan bij de veelzijdigheid van hun product en de afstemming op de behoeften van de consument. Het Witloofevent kwam tot stand met de steun van REO Veiling.

EC maakt 150 miljoen euro vrij voor schoolfruit
De landbouwministers van de lidstaten van de EU hebben ingestemd met een voorstel van de Europese Commissie voor een nieuw gecombineerd programma van 250 miljoen euro voor schoolmelk en -fruit. waarvan 150 miljoen voor groenten en fruit. is dat er ook subsidie is uitgetrokken voor educatieve activiteiten, zoals boerderijbezoek.
Het nieuwe programma gaat 1 augustus 2017 van start. Prioriteit ligt bij de distributie van verse groenten, fruit en melk aan schoolkinderen. Grote nadruk zal liggen op educatieve maatregelen om kinderen bewust te maken van gezonde eetgewoonten, maar ook op duurzaamheid, milieu en voedselverspilling.   Bron: Europese Commissie/NOS.

Groente- en fruitsector op prospectie naar Bulgarije
De Balkanregio was tot voor kort één van de weinig overblijvende prospectiemarkten binnen Europa. Eind maart trok VLAM met 5 Belgische exporteurs en 3 veilingen voor een driedaagse naar de Bulgaarse hoofdstad Sofia. Op het programma stonden afspraken met de belangrijkste importeurs en winkelketens, winkelbezoeken en een bezoek aan de grootste vroegmarkt Slatina. Het doel? Meer Belgisch product in de Bulgaarse rekken krijgen. Voor Belgisch fruit is er nog een markt, bewijs: in 2015 werd maar liefst 40.000 ton appelen ingevoerd. Voor groenten zijn er nog opportuniteiten in zomergroenten, zoals komkommers, paprika en tomaten. Hun eigen productie is sterk seizoensgebonden en dus hangt het land buiten het seizoen af van de import. Typische wintergroenten scoren ook goed in Bulgarije, met een import van 17.000 ton kolen en 15.000 ton wortelen en rapen.
Een receptie op de Belgische ambassade kon niet ontbreken. Hier kreeg de Belgische delegatie de kans om contacten te leggen met Belgen die reeds actief zijn in de Bulgaarse foodsector. Er was ook ruimte voor individuele handelsgesprekken. Leuke ontdekking tijdens de winkelbezoeken: de Kumato-tomaten van Veiling Hoogstraten waren in diverse winkels te vinden. Een goedgevulde en geslaagde missie, aldus de deelnemers.

Op 21 april startte het officiële Vlaamse aspergeseizoen
Om het aspergeseizoen officieel te openen, nodigden de Vlaamse aspergetelers de burgemeester van Lier, Frank Boogaerts, en Peter Bartels, Provinciaal voorzitter van Boerenbond Antwerpen, vandaag uit in het Antwerpse Lier. Op 21 april 2016 werd het nieuwe aspergeseizoen officieel geopend. Op 24 juni, het feest van Sint-Jan, loopt het seizoen traditioneel af.
De opening ging door bij aspergeteler Paul Vercammen te Lier. Zowel pers als liefhebbers van asperges konden er terecht om de opening van dichtbij mee te maken. Naast het informatieve kon men er ook terecht voor het culinaire aspect. Deelnemers werden voorzien van een goodiebag met onder andere asperges en receptfolders. Witte asperges zijn typische seizoensgebonden groenten die velen onder hun liefhebbers mogen rekenen.

 Week van de Groentestreek - 1 mei  - klik hier voor meer info

Lava
Flandria
Nieuws
Contact