Asperges dé lentetopper

Flandria-asperges is een exclusieve groente in het voorjaarsassortiment,  zowel voor de kleinhandel als F1's. Grote volumes in mei maken deze feestelijke maand héél geschikt voor promotieacties. Dit zorgt gegarandeerd voor een boost in de verkoop.

Steeds vroeger binnenlands product
De teelt van het 'witte goud' zit duidelijk in de lift, bewijs: het toegenomen areaal bij de LAVA-veilingen (BelOrta en REO Veiling). Dit jaar is er nog uitbreiding en ook de opbrengst stijgt. De marktinteresse neemt duidelijk toe, en daar wordt door een groeiende groep van familiale bedrijven professioneel op ingespeeld. Onze handel kan steeds vroeger in het seizoen op kwaliteitsvol, lokaal geteeld product overschakelen. Na de oogst uit beschermde teelt neemt de vollegrondproductie het over.

Piek voor feestdagen
Bij zachter weer neemt de productie toe vanaf eind april. Grotere volumes én de feestelijke weekends die er aankomen, vormen een perfect match voor promotieacties op de winkelvloer! In de weken 18-21 kan de handel op 200.000 tot 250.000 kg/week rekenen. In de weken 22-23 zal de aanvoer tussen 150.000 en 200.000 kg/week schommelen. Onder Flandria worden ook kleine volumes groene en paarse asperges aangeboden.

Troeven geschilde asperges
Nog een interessant product is de verpakte, geschilde asperges, een fel geapprecieerd product voor de horeca, maar de belangstelling van de particuliere verbruiker neemt toe. De groente schillen vraagt immers tijd en werk. Verse, lokaal geteelde asperges die al geschild zijn, is het professionele antwoord. Dit product heeft zeker troeven voor F1's en speciaalzaken. Door de topsealverpakking blijft het product gekoeld en is er geen kwaliteitsverlies. Er is het grote gebruiksgemak en de houdbaarheid blijft meerdere dagen gegarandeerd. Ook dit jaar is er weer een groter aanbod op de veilingen.
 
Dagvers en topkwaliteit
De unieke smaak van Flandria-asperges staat of valt met de versheid: vandaag geoogst, 's anderendaags op de veiling, en dit zes dagen op zeven. Ononderbroken koudeketen van producent tot op het winkelpunt garandeert supervers product.

De Flandria-telers leveren permanente inspanningen voor topkwaliteit: 
Witte asperges:
• absolute witte kleur
• vaste, onbeschadigde kop
• goed gevormd en recht
• gelijke lengte (min. 18 cm)
• onderste gedeelte niet houterig of droog

Groene asperges:
• lichtgroene tot groene kleur
• geen paarsverkleuring
• geen vezelige stengels

Strenge sorteringscriteria
Strenge standaardmaten (stengeldiameter, kleur en lengte stengel) moeten consequent worden nageleefd.
Voorgeschreven klassen van doorsnee diktemaat:
• +16 A:  16 - 22 mm
• +22 AA: 22 - 28 mm
• +28 AAA: +28 mm
• +12 B: 12 - 16 mm:
• C 8 tot 12 mm (enkel voor groene asperges)
De kleinverpakking wint jaar na jaar aan populariteit: diverse diktemaat op schaaltjes (500 g) onder versheidsfolie heeft mooie troeven voor de kleinhandel. Diversificatie in de verpakking zet zich door. Op bestelling beantwoorden de commerciële diensten va de veilingen aan wensen van de kopers. 

Verzorg de versheid
Door een goede verzorging blijven kwaliteit en houdbaarheid gewaarborgd.
• Presenteer in de originele verpakking.
• Stal niet uit in zon of tocht.
• Bewaar bij 1 tot 5 °C en een r.v. van 90-95%.
• Een dekvel voorkomt uitdroging.
Adviseer klanten om Flandria-asperges zoveel mogelijk vers te eten. Ze blijven 3 tot 4 dagen goed in een vochtige doek in de koelkast. 

Feestelijk tafelen met Flandria-asperges
Flandria-asperges is een prachtig voorjaarsproduct en een absolute topper onder de groenten: mooi op het bord, heerlijk van smaak en super veelzijdig. Naast koken, stomen, bakken, grillen, kan het ook in wokgerechten. Dé klassieker is uiteraard 'asperges à la Flamande', maar aperitiefhapjes met gemarineerde zalm en witte/groene aspergepunten zijn een culinaire verrassing. Groene asperges doen het uitstekend in zomerse salades, pasta en hartige taarten. Advies voor de klanten: groene asperges schillen is overbodig. Paarse asperges zijn geschikt voor salades en als garnituur bij warme gerechten.
Focus ook op de gezonde eigenschappen van deze groente: caloriearm (± 25 kcal/100 g) en rijk aan vezels, mineralen en boordevol vitaminen. 
Door het korte seizoen (24 juni betekent traditioneel het einde van het aspergeseizoen), de arbeidsintensieve teelt én de bijzondere smaak blijven asperges een exclusieve groente.

Lava
Flandria
Nieuws
Contact