Kortnieuws

Wedstrijd Beste Groentevakman
Voor het derde jaar op rij gaat Flandria op zoek naar de 'Beste 'Groentevakman'. De wedstrijd loopt van 1 tot 31 mei, dit jaar speciaal voor uitbaters van speciaalzaken en marktkramers. Wie creëert het mooiste Flandria-groente- en fruitrayon? Dat is de uitdaging van deze wedstrijd. Het Belgische kwaliteitslabel wil zo de aandacht vestigen op het belang van zorg dragen voor onberispelijke Flandria-kwaliteitsproducten op de winkelvloer. Voor de winkeliers zijn mooie flyers beschikbaar. In juni gaat de jury op pad - eerst mystery shoppers, nadien een vakjury. Begin juli wordt de winnaar bekendgemaakt.
Inschrijven kan via www.groentevakman.be.

Belgische exporteurs verkennen Balkan-regio
Na de contactdagen in Noord-Italië zet VLAM zijn exportacties onverminderd voort. Met Zagreb en Belgrado als uitvalsbasis trok VLAM eind maart naar de Balkanregio met een  Belgische delegatie van acht exporteurs en drie veilingen. Naast bezoeken aan de lokale vroegmarkt is ook het bezoek aan supermarkten leerrijk om de plaatselijke markt te leren kennen. Er blijken belangrijke verschillen in kwaliteit en presentatie van vers product tussen de verschillende retailers.
De handelsgesprekken waren in beide landen een succes. Er was een grote opkomst van zowel importeurs als retailers. In Kroatië en Servië werd de delegatie uitgenodigd op de residentie van de ambassadeur, een ideale mogelijkheid om te netwerken. In Servië kon de Belgische delegatie bovendien kennismaken met de Kamer van Koophandel en de Fytosanitaire dienst. De markt biedt nog mogelijkheden voor nieuwe spelers.

6 en 7 mei European Vegetable Strategies
Het hoofdthema van de Europese groentestrategie in 2015 is het stimuleren van de vraag naar verse groenten om de sector groeikansen te geven. Op de themadagen in Brussel op 6 en 7 mei zullen de sprekers de belangrijkste trends in de Europese consumentenmarkt voor verse groenten behandelen en nieuwe marketingstrategieën voorstellen. Meerdere vragen zullen centraal staan: welke stappen moet de versegroentesector zetten om zichzelf meer op de kaart te zetten? Hoe kunnen verse groenten profiteren van de trend om gezonder te eten? Welke categorieën helpen bij de groei van de versegroenteverkoop?
De European Vegetable Strategies-dagen worden georganiseerd door verse groenteverkoopmagazines, Eurofruit, Fruchthandel en het journaal van verse producten.
Flandria is een van de medesponsors.
Voor meer informatie:
E-mail: info@vegetablecongress.com
www.vegetablecongress.com

Zondag 10 mei, Dag van de aardbei
Op zondag 10 mei 2015 kan jong en oud in het Provinciaal Proefcentrum voor Kleinfruit Pamel volop genieten van de lekkere aardbei en dit tijdens de 60ste editie van de 'Dag van de aardbei'. Voor de 60ste keer stellen aardbeitelers de fraaiste exemplaren van deze heerlijke rode vrucht voor aan duizenden lekkerbekken tijdens een dag vol animatie, proeverijen, demonstraties en rondleidingen. Op de 60ste Nationale aardbeiententoonstelling stellen aardbeitelers hun fraaiste aardbeien voor. Een jury keurt de aardbeien op kleur, dikte, vorm, gezondheid en presentatie. Je kunt een bezoek brengen aan bedrijven om meer te leren over de teelt van aardbeien. Er zijn rondleidingen op de proefvelden biologische aardbeienteelt en kleinfruit. Op de infostand van de provincie Vlaams-Brabant vind je brochures over aardbeien, hoeveverkoop, bijen, witloof, ... Er is ook kinderanimatie en zelfs een aardbeienclown. Iedereen welkom op zondag 10 mei van 10 tot 18 uur in Proefcentrum Pamel!

Lava
Flandria
Nieuws
Contact