Flandria-aubergines brengen zon in de winkel!

Het is (eindelijk) lente en dan zorgen zuiderse vruchtgroenten voor een feest voor de zintuigen in het groenterayon. Wijs klanten erop dat deze 'exoten van bij ons' dagvers worden aangeleverd. Het binnenlandse aubergineseizoen garandeert vanaf week 18  beduidende volumes.

Provençaalse topper van bij ons
Aubergines zijn warmteminnende planten die bij ons onder beschermde omstandigheden worden gekweekt. Het is een teelt die een hoge mate van professionaliteit vraagt. Er bestaat een duidelijk onderscheid tussen vruchtgroenten die bij ons geteeld worden en geïmporteerd product. Hier groeien de planten in een stabiel en optimaal klimaat, dit in tegenstelling tot de soms extreme groeiomstandigheden in zuiderse landen. De kwaliteit wordt perfect gestuurd en gecontroleerd en er is ook langer productie dan in het zuiden.

Rassensegmentatie
Flandria-telers zijn gebonden aan een rassenlijst en volgen ook in de aubergineteelt een strikt lastenboek. Een externe, onafhankelijke controle waarborgt dat Flandria-aubergines aan hoge kwaliteits- en milieu-eisen voldoen. Jaarlijks wordt beslist welke rassen toegelaten zijn. De rassensegmentatie heeft het voordeel dat Flandria-aubergines altijd in een homogeen blok op de klok worden aangeboden.

Eerste piek komt eraan
De laatste jaren zit de productie in de lift. Deze stijging is vooral te danken aan de groeiende populariteit van de mediterrane keuken. Het hoofdseizoen komt eraan met vanaf mei behoorlijke volumes. De eerste grote piek ligt rond de weken 18-23 met 350.000 à 400.000 kg/week. Het hoofdseizoen valt tussen mei en augustus, met juli en augustus als absolute topmaanden in de aanvoer. De LAVA-veilingen kunnen de handel bijna het hele jaar door bevoorraden met binnenlands product. Aubergines worden naast de klok ook via e-commerce aangeboden, aan een vastgelegde prijs, in de gewenste verpakking, met verlading op afspraak.

Homogene topkwaliteit van Flandria
Alleen goed ontwikkelde, rijpe vruchten worden voor Flandria geoogst. Als de aubergine bij een lichte vingerdruk meegeeft, kunnen de telers oogsten. Gezien de delicate vruchtwand gebeurt dit met veel zorg.

Kwaliteitskenmerken:
• stevige, donkerpaarse vrucht
• uniforme kleur en glanzend
• goed ontwikkelde, regelmatige vrucht
• vrij van brandvlekken en andere gebreken
• intacte, frisse bloemkelk
• vlak afgesneden korte, frisgroene stengel
• Voor Flandria Extra (FLE) worden nog hogere kwaliteitseisen gesteld.

Elke dag 'kraakvers'
De sortering van Flandria-aubergines gebeurt op basis van het gewicht, met een  minimumgewicht van 100 gr. Er worden een vijftal kalibers gehanteerd. 
De hoofdsortering (+225 gr) standaard in EPS-T 3 kg/kist met inlegblad en dekvel tegen uitdroging en 5 kg auberginedozen met deksel met uniforme sortering en een goede presentatie. Andere verpakkingen worden geleverd op aanvraag van de handel. Flandria garandeert eenzelfde kwaliteit in elke verpakking.

Waarop letten in de groenterayon?
• Bewaar aubergines bij 10-13 °C, anders worden ze slap of verwelkt de stengel.
• Een r.v. van 90 tot 95% is gewenst.
• Dek altijd af, zo verkleint de kans op uitdroging.
• Leg niet naast groenten en fruit die ethyleen afgeven, zoals tomaten.
• Laat in de originele verpakking.
• Vermijd grote temperatuurverschillen.
• Stal nooit uit in de zon.

Adviseer klanten om aubergines in een koele ruimte te bewaren bij 15 °C, dus niet in de koelkast. In een koele ruimte kunnen ze een week bewaard worden.

Mediterrane smaakervaring
Wie op zoek is naar een beetje zon op tafel zal dol zijn op de uitstekende en verfijnde 'exoot van bij ons'! Consumenten die de mediterrane keuken appreciëren, zullen graag  aan de slag gaan om verrassende combinaties uit te proberen. Drooggebakken, gegrild, gestoomd, gekookt, gegratineerd, gefrituurd ... Deze zuiderse vruchtgroente is verrassend veelzijdig in de keuken. Aubergine leent zich uitstekend als vulling voor andere groenten, in ovenschotels, met tapas,  als spread op toastjes, ... Het is de perfecte grillgroente: gemakkelijk te bereiden, vrolijk van kleur en eenvoudig op smaak te brengen. Help klanten om op ideeën te komen. Aubergines zijn licht en gezond: de vruchtgroente zit boordevol voedingsstoffen voor een gezonde en lichte voeding: vitamines, mineralen, vezelstoffen en antioxidanten,

Troeven voor de handel
Deze zuiderse vruchtgroente heeft heel wat troeven voor de handel: constante aanvoer van een homogeen product over een lange periode wordt gegarandeerd. Detailhandelaars  kunnen rekenen op topkwaliteit, betrouwbare toelevering én een dagvers product, gezien de korte afstand tussen teler en eindverbruiker. Wijs klanten erop dat Flandria-vruchtgroenten bij ons worden gekweekt. Ze behouden hun frisse uiterlijk gedurende meerdere dagen en zijn echte bestsellers in de winkel. Onderscheid je met extra kwaliteit: Flandria-topkwaliteit.

Feest voor de zintuigen
Breng een mediterrane sfeer in de groenteafdeling en presenteer Flandria-aubergines samen met andere kleurrijke vruchtgroenten zoals paprika, courgette, komkommer, ... kortom, een feest voor de zintuigen. Verleid klanten met een aanbieding van verschillende zuiderse vruchtgroenten voor één aantrekkelijke meeneemprijs.

Lava
Flandria
Nieuws
Contact