Volop 'koninklijke' asperges!

Asperges blijft dé topper onder de primeurs. De retail mag vanaf begin mei ruime volumes verwachten. Flandria garandeert een schitterend product voor uw voorjaarsassortiment. Plan promotieacties in de feestmaand mei en zorg zo voor een boost in de verkoop.

Seizoen gestart!
Officieel wordt het Belgische aspergeseizoen pas op de derde donderdag van april afgetrapt. De buitentemperatuur is immers een bepalende factor om de vollegrondsproductie op gang te trekken. Echte productiepieken zijn pas te verwachten vanaf begin mei, omdat het dan ook 's nachts warmer blijft. Het hoogseizoen van de 'koningin van de Vlaamse groenten' loopt tot 24 juni, het feest van St. Jan. Hun beperkte beschikbaarheid en bijzondere smaak maken asperges tot een exclusieve delicatesse.

Volop beschikbaar
Het aanbod zal tijdens de feestdagen (Moederdag, O.L.H. Hemelvaart, Pinksteren) voldoende groot zijn. Vanaf eind april, begin mei wordt op de LAVA-veilingen ruime volumes verwacht. Mei is dé maand bij uitstek van de Flandria-asperges met 200.000 tot 250.000 kg/week in de weken 18-21. In de weken 22-23 schommelt de productie tussen 150.000 en 200.000 kg/week. Dagelijks zorgen telers en veilingen ervoor dat het product, in elke gewenste verpakking, vlot haar weg vindt naar klanten.

Superieure Flandria
Door de specifieke en arbeidsintensieve oogstmethode worden asperges zoveel mogelijk de dag zelf op de veiling aangevoerd, zes dagen op zeven. Koeltransport zorgt ervoor dat de asperges supervers geleverd worden. De telers leveren permanente inspanningen om aan de superieure Flandria-normen te voldoen: een garantie van kwaliteit en respect .

• vers uiterlijk
• absolute witte kleur (geen blauwe of roze tint)
• kopje vast en onbeschadigd
• stengels goed gevormd en recht
• op gelijke lengte afgesneden
• minimale stengellengte 18 cm
• onderste gedeelte niet houterig, hol of droog

Meer kleuren en smaken
Er worden zowel witte, groene als paarse asperges onder het keurmerk Flandria aangeboden. De LAVA-veilingen getuigen dat de consument al eens voor de groene variant kiest. Dit vertaalt zich in meer productie van groene asperges. Terwijl witte asperges onder de grond groeien en zo hun parelmoerkleur behouden, groeien hun groene neefjes in het volle licht. Hierdoor maken ze chlorofyl aan en worden ze mooi groen. Ze krijgen er ook een sterkere smaak en stevigere textuur door.

Er is een beperkt volume paarse asperges onder het keurmerk Flandria (schaalverpakking 500 g). Geschilde, vacuüm verpakte asperges is een geliefd product voor grootkeukens en enkel op bestelling te verkrijgen.

Strenge sorteringscriteria
De sortering is belangrijk bij het marktklaar maken en gebeurt op basis van kwaliteit, stengeldiameter, kleur en lengte van de stengel.

Voor de witte Flandria-asperges geldt de diktemaat:
+22 AA: 22 - 28 mm
+16 A:  16 - 22 mm
+12 B: 12 - 16 mm

Groene asperges worden met dezelfde maatindeling plus een fijnere maat (C 8 tot 12 mm) onder Flandria aangeboden. 

Kleinverpakking wint veld
Keuze in de verpakking afgestemd op diverse doelgroepen:
• los in EPS-T 5 kg: voor grootverbruikers en horeca.
• 5 kg dozen los: voor de export.
• Schaaltjes (500 g) onder folie met stevige troeven voor de kleinhandel: mooie presentatie én uitstekende houdbaarheid.
• Klassieke aspergebussel (500 g) met katoendraad in de sortering middel
• Beperkt aanbod Flandria-groene en paarse asperges op schaaltjes (500 g).

Verzorg de versheid
Flandria-asperges is een schitterend product in het groenterayon! Door een goede verzorging blijven kwaliteit en houdbaarheid gewaarborgd.
• Presenteer in de originele verpakking.
• Stal niet uit in zon of tocht.
• Bewaar bij 1 tot 5 °C en een r.v. van 90-95% om uitdroging te voorkomen.
• Een dekvel voorkomt uitdroging.

Bewaartips voor klanten
Adviseer klanten om Flandria-asperges vers te eten voor de unieke smaak. De lekkerste zijn immers de meest verse asperges! Ze blijven 3 tot 4 dagen goed in de groentelade van de koelkast, uit de verpakking in een vochtige doek. Zo vermijdt men uitdroging.
Focus ook op de gezonde eigenschappen van asperges. Asperges zijn arm aan calorieën (± 25 kcal/100 g) en rijk aan vezels, kalium, fosfor, magnesium, ijzer en zink en zit boordevol vitaminen. Ze zijn slankmakers en goed voor de huid. Dat maakt hen ideaal voor lenteschotels.

Altijd anders
Geef klanten leuke tips voor feestelijke tafels. Dé klassieker is uiteraard 'asperges op z'n Vlaams' met gesmolten boter, fijngehakte peterselie en hardgekookt ei. Aperitiefhapjes met gemarineerde zalm en witte/groene aspergepunten zijn een culinaire verrassing. Naast koken, stomen, bakken, grillen, ... kan het ook bij wokgerechten. Groene asperges doen het uitstekend in zomerse salades, pasta en hartige taarten. Advies voor de klanten: schillen is overbodig, want hun schil is dunner dan die van witte asperges. Paarse asperges zijn uiterst geschikt voor salades en als garnituur bij warme gerechten.

Dé topgroente in de lente!
Consumenten zoeken steeds meer naar echte kwaliteitsproducten. Flandria-asperges is een prachtig voorjaarsproduct in uw groenteassortiment en een absolute topper onder de groenten: mooi op het bord, heerlijk van smaak en super veelzijdig.
De grotere beschikbare volumes op de LAVA-veilingen én de feestelijke weekends die eraan komen, vormen een perfect match voor promotieacties op de winkelvloer!

Lava
Flandria
Nieuws
Contact