Milieuvriendelijke teelt

Een voorbeeld van milieuvriendelijke tomatenteelt:

Grond

In België groeien veel groenten in serres. De planten groeien ook niet meer met hun wortels in de grond, maar de wortelblokjes worden vastgezet in lange matten. Zo'n blokje noemt men 'substraat' en is eigenlijk rotswok (gesmolten vulkaansteen die in draadjes werd getrokken). Elk plantje krijgt voeding toegediend langs een 'druppelaar', een fijn slangetje dat in het blokje vastzit. De voedingstoffen die de plant nodig heeft worden in water opgelost en komen zo bij de wortels van het plantje terecht. Onder de lange smalle matten lopen verwarmingsbuizen. Zij moeten er voor zorgen dat de temperatuur in de serre altijd voldoende hoog blijft, zodat de planten optimaal kunnen groeien. Daarvoor wordt een grote verwarmingsketel gebruikt.

Werk

De kleine plantjes worden bij een plantenkweker aangekocht. Als de jonge plantjes net aan het groeien zijn begint het 'dieven': de zijscheuten worden weggehaald, zodat de hoofdstengel waaraan de tomaten groeien, meer voedsel krijgt. Dit 'bijsnoeien' gebeurt het hele jaar door. Omdat zo'n hoge plant niet genoeg kracht heeft om recht te staan, wordt hij geleid langs een draad die tot in de nok van de serre loopt. Deze kan worden aangetrokken naarmate de plant groter wordt. In het voorjaar verschijnen de eerste bloemen op de planten. Hieruit groeien de vruchten, de tomaten, nadat de vrouwelijke bloemen bevrucht zijn door de hommels die in de serre rondvliegen. De hommels hebben de telers heel wat werk uit handen genomen: vroeger moesten de planten één voor één getrild worden om het stuifmeel uit de mannelijke bloemen op de stamper van de vrouwelijke bloemen te laten vallen. Tussen de bevruchting van het tomatenbloempje, dat eerst uitgroeit tot een kleine bes en daarna tot een plukklare tomaat, verlopen ongeveer 6 weken. Tot in november worden er tomaten geplukt. Dat is nog steeds handwerk en moet voorzichtig gebeuren om te vruchten niet te kwetsen. Na de laatste pluk (eind nov - begin dec) verdwijnen de tomatenplanten uit de serre. Ook het substraat wordt weggenomen.

Automatisch

In de serre is de computer een onmisbaar instrument geworden. Het klimaat wordt er automatisch gestuurd: temperatuur, voeding, licht.. Als de temperatuur zakt, slaat de verwarming aan, als het te warm is, dan openen de vensters in het dak van de serre. De computer kan ook een scherm doen op- of afrollen als het te koud wordt of de zon te fel gaat schijnen. Ook de hoeveelheid water voor de planten wordt geregeld via de computer, zo krijgen ze precies wat ze nodig hebben. En loopt er ergens iets mis, dan slaat de computer alarm.

Milieuvriendelijk

Er worden zo weinig mogelijk sproeistoffen gebruikt tegen insecten en ziektes. In de plaats daarvan worden diertjes aan het werk gezet. Hommels zorgen voor de bestuving, sluipwespen vallen mineervliegen en bladluizen aan, roofmijten zuigen de spineitjes leeg. Indien er toch gesproeid moet worden om het gewas te beschermen, dan geberut dit uiterst voorzichtig, want anders douden de dierlijke bondgenoten van de teler ook sterven. Doordat de tomaten op steenwol geteeld worden, komen de voedingstoffen ook niet meer in het grondwater terecht. Alles wordt opgevangen en ontsmet, nadien wordt het terug gebruikt. Ook de steen- of rotswol is niet verloren als het de serre verlaat. Ze worden gerecycleerd tot bv tegels.

Veiling 

Na het plukken worden de tomaten gewogen of gesorteerd. Elke tros wordt afzonderlijk bekeken en goedgekeurd. Voordat de tomaten verkocht worden, bekijken de keurders van de veiling ze nog.  Wat niet goed is belandt in een lagere (prijs)klasse. In dat geval wordt 'Flandria' van de kistenkaart weggenomen. Tenslotte wordt alles van dezelfde kwaliteit in één blok op de veilingklok aangeboden. Met een druk op de knop kunnen kopers dan de klok stilzetten op de prijs die ze willen betalen.

Lava
Flandria
  Het Flandria-label
  Flandria Groenten
  Flandria Fruit
Nieuws
Contact