Flandria Wortel- en knolgewassen

Wortel- en knolgewassen zijn de delen van een plant waarvan de wortel is uitgegroeid tot een eetbare groente.

Wortelen

Samen met erwtjes zijn wortelen de favoriete groenten van kinderen. De felle kleur en zoete smaak zijn de voornaamste punten van aantrekkingskracht. Het positieve hieraan is dat deze groente heel wat caroteen bevat, een stof die in het lichaam in vitamine A wordt omgezet en die goed is voor huid en ogen.
Wortelen kunnen ook op verschillende manieren klaargemaakt worden; gekookt, gestoofd, gestoomd... Zelfs rauw zijn ze heel fris en smakelijk. Het perfecte tussendoortje! Wortelen met loof noemt men ook wel eens "jonge wortelen". In de rustperiode kan u enkel wortelen zonder loof kopen.

Aardappelen

In de 16de eeuw brachten de Spanjaarden de aardappel naar onze streken. Het duurde echter tot het begin van de 19de eeuw vooraleer deze groente hier echt populair werd. In aardappelen zitten veel koolhydraten, eiwitten en vitamines B-C. Om de meeste vitamines binnen te krijgen, moet u ze in de schil eten. Voor de bewaring, kiest u een koele, donkere en geventileerde plaats. Bewaar ze niet te lang, want dan blijven er nog maar weinig vitamines over!

Knolselder

Knolselder is de wortel van een selderplant. Op het eerste zicht lijkt deze groente oneetbaar, maar eens u ervan geproefd hebt... De smaak is pittig en past perfect in aardappelpuree. Knolselder kan ook gefrituurd worden en zo als uiterst origineel apertiefhapje geserveerd worden.

Schorseneren

In pure vorm, ongewassen en ongeschild, zien schorseneren er lang en kronkelig zwart uit. Nadien zien ze er meer uit als witte asperges en ze smaken ook een beetje hetzelfde. Men noemt ze trouwens wel eens "de asperges van de armen" omdat schorseneren iets minder duur zijn.

Radijzen

Radijsjes zijn meestal rood, maar er bestaan ook witte. Ze variëren in vorm van rond tot langgerekt. Bent u op zoek naar wat extra pit in uw salades of aperitiefhapjes? Daar zijn radijzen uiterst geschikt voor! Zijn uw radijsjes na een paar dagen slap geworden? Leg ze dan een uurtje in koud water en ze zien er weer fris uit.
Radijsjes zijn ook heel gemakkelijk zelf te telen: druk de zaadjes 1 cm diep in de grond op 5 cm van elkaar. Geef ze veel water en na 10 dagen komen er al kleine plantjes uit de grond. Na een maand zijn de radijsjes volgroeid en trekt u ze zo uit de grond.

Rode biet

Volgens sommige mensen smaakt rode biet een beetje naar aarde, maar dat is een teken dat hij niet goed werd klaargemaakt. In Oost-Europa is de rode biet één van de meest gebruikte groenten in koude en warme gerechten. De populairste Russische schotel "borsjt" is gewoon bietensoep. Bij ons wordt rode biet in kleine stukjes gesneden en gebruikt als versiering op koude schotels.

terug naar homepage

Lava
Flandria
Nieuws
Contact