Flandria Koolsoorten

Koolsoorten is een verzamelnaam voor verschillende soorten kolen. Daaronder bestaan de sluitkolen (groene, witte en rode kolen) die een bol vormen door het sluiten van bladeren. Daarnaast zijn er de bloemkolen, broccoli en spruitjes. Koolsoorten bevatten veel vezels, vitamine A en C. Bovendien zijn ze calorie-arm. Er is binnen deze familie veel variatie mogelijk. Iets minder bekend zijn de chinese kool en paksoi.

Bloemkool

Er bestaat niet alleen witte bloemkool, maar ook groene en torentjesbloemkool (Romanesco). Bloemkoolroosjes worden rauw gegeten als aperitiefhapje of in slaatjes. Op dat moment zit er veel vitamine C in. Maar ook gekookt, gestoomd, gestoofd of gebakken gegeten worden. Om de geur van klaargemaakte bloemkool te vermijden in de keuken, kookt u gewoon een paar broodkorsten mee.

Sluitkool

Sluitkool is de verzamelnaam voor witte, rode en savooikolen. Deze kolen sluiten hun bladeren en vormen zo een bol. Ze kunnen rauw gegeten worden in een slaatje, maar gestoomd of gekookt zijn ze ook lekker. Haal wel de buitenste bladeren eraf en verwijder de harde kern. Dan heb je een hele gezonde maaltijd met veel vitamine C!

Broccoli

Broccoli is naaste familie van de bloemkool en wordt daarom ook wel eens "Italiaanse bloemkool" genoemd. Zelfs de oude Romeinen aten deze groente al! Net zoals bij bloemkool worden de roosjes of knoppen gegeten. Het verschil zit hem in de smaak: broccoli is iets fijner en pittiger. Anderzijds wordt broccoli niet zo vaak rauw gegeten, maar eerder gestoomd. Houdt u van hun felle groene kleur, dan moet u ze na het stomen gewoon even onder koud water houden. Broccoli bevat veel vitamine C, zowel in de groene als in de paarse versie. De paarse vindt u minder vaak in de winkel.

Spruitjes

In het Frans heten spruitjes "choux de Bruxelles", in het Engels "Brussels sprouts". Dit komt omdat ze net als witloof, ook voor het eerst in Brussel werden geteeld. Eigenlijk zijn spruitjes heel kleine kooltjes, dat merkt u ook als u ze doormidden snijdt. Ze zitten boordevol vitamine C.

Chinese kool en paksoi 

Iets minder gekend bij ons is de chinese kool en paksoi. Beide koolsoorten zijn lekker om te stoven of in de wok.

 terug naar homepage

Lava
Flandria
Nieuws
Contact