Flandria Zachtfruit

Zachtfruit zijn zachte vruchten (bessen) die vooral in de zomermaanden te verkijgen zijn. Ze zijn zacht en heel gevoelig. Zacht fruit heeft nagenoeg geen of zeer kleine pitjes. Aardbeien, bessen, frambozen, braambessen maken deel uit van deze familie.

Aardbei

In België worden veel aardbeien geteeld: zo'n 42 miljoen kilogram per jaar. Ongeveer 20% daarvan blijft in ons land, de rest gaat naar het buitenland. Onze aardbeien zijn vooral te vinden in Engeland, Duitsland en de Scandinavische landen.
In feite zijn aardbeien geen echte vruchten, wat we opeten is de opgezwollen bloembodem van de plant. Toch zijn ze heel lekker: puur, in een fruitslaatje of bij een ijsje. Bosaardbeien zijn iets kleiner, maar ze smaken nog zoeter. Aardbeien zijn niet alleen heerlijk van smaak: ze zijn nog gezond ook! Rijk aan vitamine C, beschermen ze tegen de koude en de vermoeidheid, ze zorgen er ook voor dat wonden sneller genezen.

Rode en witte bes

Rode en witte bessen zien er hetzelfde uit van vorm. Enkel de kleur en de smaak is anders. De witte zijn wat zoeter dan de rode. Gezond zijn ze allebei, want ze zitten barstensvol vitaminen en mineralen. Koop best Belgische bessen, deze zijn verser dan ingevoerde producten. 

Blauwe bes

Vroeger waren blauwe bessen enkel in het bos te vinden, daarom noemt men ze nu nog wel eens "bosbessen". Vandaag de dag worden blauwe bessen enkel door professionele telers geteeld. De aanvoerperiode is hierdoor wel veel langer geworden. Blauwe bessen zijn wel handig om te eten, de schil mag er aanblijven en u hoeft geen steeltjes meer af te plukken. En kinderen vinden ze heel leuk om te eten omdat hun tong er helemaal zwart van wordt!

Stekelbes

Stekelbessen worden ook wel "kruisbessen" genoemd. Ze zijn ongeveer zo groot als druiven, en bestaan in groen of rood. De rode soort lijkt iets rijper, maar alle stekelbessen kunnen zo opgegeten worden. Ook in confituur zijn ze lekker.

Braambes

Zeg niet zomaar braambes, er zijn wel meer dan 2000 soorten! De bes zelf bestaat uit allemaal kleine bolletjes die samen één vrucht vormen. Braambessen groeien aan struiken. De smaak is zeer fris en perfect voor nagerechtjes.

Framboos

De bekendste soort zijn de rode frambozen, maar er bestaan ook gele, roze, oranje, bruine en zelfs zwarte! Volgens de oude Grieken werden de vruchten rood gekleurd door tussenkomst van oppergod Zeus: toen het mooie jonge meisje Ida voor hem bessen plukte, prikte zij haar vinger en de witte frambozen werden rood. Ook frambozen zijn opgebouwd uit vele kleine bolletjes. Ze zijn heel sappig, zacht en zoet.

 terug naar homepage

Lava
Flandria
Nieuws
Contact