Het Flandria-label

Flandria is het keurmerk voor groenten en fruit dat door de belangrijkste veilingen in België (gegroepeerd onder LAVA) wordt gebruikt. Eén van de vereisten van het Flandria-lastenboek is milieubewuste teelt: schadelijke insecten worden bestreden met hun natuurlijke vijanden. Flandria werd opgericht in 1995, met lastenboeken voor tomaten en witloof. Ondertussen zitten er al meer dan 60 soorten groenten en fruit onder het Flandria-label. Onder andere tomaten, sla, asperges, bonen, broccoli, bloemkool, radijsjes, aubergines, courgettes, champignons, witloof, komkommer, appelen en peren. Deze producten zijn in de winkel herkenbaar aan de verpakking met het Flandria-logo.

 Download hier de Flandria prestigefolder.

Het Flandria-label wordt enkel aan de beste producten van de veilingen gegeven. Om die perfecte kwaliteit te bekomen waar Flandria-producten ondertussen toch voor bekend staan, moet elk onderdeel van de keten zijn verantwoordelijkheid dragen.

Telers

De landbouwers die hun product onder Flandria willen laten verkopen, moeten een welbepaald lastenboek met voorwaarden volgen. De gestelde eisen gaan onder meer over teelttechnieken, hygiëne en gewasbeschermingsmiddelen. Daarnaast beschrijft het lastenboek ook de manier van sorteren, de kwaliteit die moet gehaald worden en de aanduidingen op de verpakking. Dankzij deze informatie over de dag van de oogst, de telersnummer enz. is de oorsprong van het product 100% traceerbaar.
Wilt u weten wat duurzame teelt concreet betekent, klik dan hier.

Veiling

De telersvereniging ziet er op toe dat de teler het lastenboek voor zijn product stipt volgt. Dit gebeurt door dagelijkse controles op kwaliteit en sortering. Daarnaast vinden er ook bedrijfscontroles plaats, die dieper ingaan op de productievoorwaarden.

CKCert

De controles van het product gebeuren niet enkel intern (door medewerkers van de veiling of van LAVA), maar ook extern. Het onderzoeksbureau CKCert controleert de veilingen op haar wijze van keuren en op het product dat binnenkomt. Daar bovenop vinden steekproefsgewijs nog een aantal bedrijfsbezoeken bij de telers plaats. Voor deze overkoepelende inspecties is Certagro erkend als onafhankelijk orgaan.

 terug naar homepage

Lava
Flandria
  Het Flandria-label
  Flandria Groenten
  Flandria Fruit
Nieuws
Contact