Activiteiten van LAVA

Als overkoepelende organisatie van de 5 belangrijkste groente- en fruitveilingen in België is LAVA actief op 4 verschillende domeinen. LAVA biedt steun op de volgende vlakken: commercialisering (verkoop) van Belgische groenten en fruit, kwaliteitscontrole en beheer van de lastenboeken, coördinatie van het wetenschappelijk onderzoek en de marketing van het keurmerk voor groenten en fruit "Flandria". De promotie gebeurt in samenwerking met het VBT (Verbond van Belgische Tuinbouwveilingen) en de VLAM.

De tijd dat groente- en fruittelers zelf naar de veiling trokken om daar hun waar aan te prijzen aan potentiële kopers, is voorbij. Tegenwoordig zijn er een aantal mogelijke verkoopssystemen die door de LAVA-veilingen worden gebruikt om zo de aangeleverde producten aan de man te brengen. Over welke systemen het juist gaat, kan je lezen onder het thema "verkoop".

Om de uniforme kwaliteit van je producten te kunnen garanderen, moet je natuurlijk een overkoepelende regelgeving hebben en ervoor kunnen zorgen dat al deze "wetten" ook nageleefd worden. Met dit doel in het achterhoofd heeft de afdeling kwaliteit van LAVA een aantal taken te vervullen. Lees hier meer over onder "kwaliteit".

Binnen de groente- en fruitsector beweegt er heel wat. In dit opzicht werkt LAVA  samen met een aantal wetenschappelijke partners om bepaalde thema's verder te onderzoeken. Concrete details vind je bij "onderzoek".

Het kwaliteitslabel "Flandria" voor groenten en fruit bestaat sinds 1995. In de beginjaren werd er vooral naar de handel gecommuniceerd, vanaf 2001 kwam ook de consument ook meer en meer in aanraking met het label. Lees alles over de communicatie rond "Flandria" onder "marketing".

 terug naar homepage

Lava
Flandria
Nieuws
Contact